GNU/Linux installation and configuration

This is my personal documentation of installation- and configuration details for Debian-based distro's, notably on Panasonic Toughbook. Use at your own judgement and risk.

english Linux pages:

MX Linux

MX + XFCE desktop

MX + KDE desktop

web browser configuration

touch screen and GNU/Linux

related pages:

html by hand

pandoc for web pages

oude nederlandstalige pagina's:

xubuntu

kubuntu

debian

op deze pagina:

touch screen calibreren

wacom panel calibreren

encrypted dvd

touch screen calibreren

Om een (resistief) touch screen te calibreren is xinput_calibrator nodig. Voor Ubuntu's staat dit op de gewone repository. Voor Debian niet maar je kan het ophalen van freedesktop.org.

Voor Debian 64 bit moet je het zelf van source compileren, zie details verderop. Je moet de xinput_calibrator niet open klikken vanaf het menu, maar in de command line typen:

$ xinput_calibrator --output-type xorg.conf.d

De calibrator gaat open en je moet vier punten aanstippen. Je krijgt dan een output zoals dit:

Section "Inputclass"
     Identifier "calibration"
     Matchproduct "Fujitsu Takamisawa USB Touch Panel"
     Option "Calibration" "1090 15660 1351 15628"
EndSection

Om de calibratie persistent te maken zet je die output in /etc/X11/xorg.conf.d/99-calibration.conf. De map en de file moeten nog gemaakt worden.

$ cd /etc/X11
$ sudo mkdir xorg.conf.d
$ cd xorg.conf.d
$ touch 99-calibration.conf

Hierna open je file 99-calibration.conf met sudo permissie in een text editor. De coordinaten moeten uiteraard die zijn welke uit de calibratie kwamen. Let op de syntax van de configuratie. Geen komma's tussen de coordinaten. Doe je dit fout dan wil X helemaal niet starten en zit je met een systeem wat alleen command line heeft, net als in het stenen tijdperk.

Om xinput_calibrator te compileren (nodig voor Debian 64 bit) moeten de volgende packages geinstalleerd zijn:

developer tools: automake, libtool, make, g++ headers: libxi-dev, x11proto-input-dev, x11proto-xext-dev, x11proto-core-dev

wacom panel calibreren

De Panasonic CF-19 MK3 heeft een ander touch screen dan de voorgaande CF-19 modellen. Althans het exemplaar dat ik gekocht heb (model CF-19 KDRAX6M) heeft een Wacom dual touch panel, met finger touch en digitizer. De digitizer pen werd niet bijgeleverd en daar weet ik niks van.

Om de naam van de verschillende devices in dit panel te achterhalen, kan je runnen:

$ xinput_calibrator --list

Het touch device heet "Wacom ISDv4 93 Finger touch" en heeft ID nummer 10. De calibratie coordinaten voor het touch device kunnen nu achterhaald worden met:

$ xinput_calibrator --device 10

Dit zijn niet dezelfde coordinaten als voor de pen stylus en eraser (de digitizer pen), want die hebben een veel hogere resolutie. Ook wordt de calibratie voor deze panel niet dynamisch geeffectueerd. Je moet dit zelf regelen met hulp van de MinX, MaxX etc. coordinaten die xinput_calibrator voorstelt. Voor de sessie kan dit met xsetwacom (voorbeeld, let op de volgorde met eerst de beide minima):

$ xsetwacom set 10 Area 173 19 4013 3851

Om deze calibratie persistent te maken moet je de data noteren in /etc/X11/xorg.conf.d/99-calibration.conf (zie voorgaande paragraaf). De syntax is echter anders dan de snippet die door xinput_calibrator gegeven wordt. Heel belangrijk! Er is weliswaar enige vrijheid in die syntax en wellicht ook in de naam van de file. Maar het kostte me meer dan een dag om iets werkends te krijgen. Hier de werkende versie:

Section  "InputClass"
      Identifier  "finger touch calibration"
      MatchDriver  "wacom"
      MatchProduct "Finger"
      Option    "TopX"  "173"
      Option    "TopY"  "19"
      Option    "BottomX"  "4013"
      Option    "BottomY"  "3851"
EndSection

encrypted dvd

Met libdvdread4 kan je (in elk geval op Ubuntu's) dvd's afspelen, ook als deze encrypted zijn. Echter, de encryptie kraker libdvdcss2 komt niet vanzelf mee met libdvdread4, want dat mag in sommige landen niet. Wel komt er met libdvdread4 een shell script mee om libdvdcss2 te installeren. Dat kan je zo aanroepen:

$ sudo /usr/share/doc/libdvdread4/install-css.sh

Van packages.medibuntu.org wordt dan libdvdcss.deb opgehaald, en dit wordt geinstalleerd op een manier dat de packagemanager er weet van heeft (in Synaptic eerst 'reload' doen voordat je het kan zien). Meer info over encrypted dvd's afspelen op help.ubuntu.com.